Δωρεάν Μεταφορικά άνω των 30€
01/02/2023 Βραχιόλια Μάρτης 2023: Φόρεσε μαρτάκι για να μη σε κάψει ο ήλιος

Βραχιόλια Μάρτης 2023: Φόρεσε μαρτάκι για να μην σε κάψει ο ήλιος

 

 

Τι σημαίνει το έθιμο με τα βραχιόλια-μαρτάκια;

 

Μάθε και διάλεξε αυτό που σε εκφράζει καλύτερα για μια ευτυχισμένη και καλότυχη άνοιξη 2023

 

Μέσα στη χρονιά έχουμε διάφορα έθιμα που έχουν σκοπό να μας φέρουν καλή τύχη και να προλάβουν τις αναποδιές και, ως τέτοιο, το μαρτάκι (ή Μάρτης) είναι από τα πιο ωραία έθιμα και συνδέεται με τον νέο κύκλο ζωής και δραστηριότητας που αρχίζει με την άνοιξη. Θεωρείται ένας καλός οιωνός, ένα αντικείμενο που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και να μας περάσει σε μια καλότυχη περίοδο. Μας προστατεύει επίσης -λένε- από τον ήλιο.

 

Το έθιμο είναι τόσο παλιό όσο και τα αρχαία διονυσιακά έθιμα και φτάνει πίσω στα Ελευσίνια Μυστήρια. Σίγουρα έχει συνδεθεί με τη λαϊκή παράδοση και σε εμάς έχει περάσει πάππου προς πάππου, αφού μας το έφτιαχναν οι γονείς μας, αργότερα το φτιάχναμε μόνοι μας και τώρα το φτιάχνουμε στα παιδιά μας γιατί μας θυμίζει τα δικά μας παιδικά χρόνια. Αποτελεί το γούρι της άνοιξης και φοριέται στον καρπό, στον αστράγαλο ή ακόμα και σαν δαχτυλίδι.

 

Με το "μαρτάκι" μπαίνουμε "με το δεξί" στη νέα, εαρινή περίοδο, που θα πραγματοποιήσει τις προσδοκίες μας και θα μας... καλωσορίσει σε έναν νέο κύκλο δημιουργικότητας. Δεν είμαστε, όμως, μόνο εμείς. Τα ζώα ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη, τα λουλούδια ανθίζουν, τα έντομα επικονιάζουν τα φυτά, τα πουλιά κάνουν τις φωλιές που θα φιλοξενήσουν τα αβγά και τους νεοσσούς τους.

 

Ο Μάρτιος είναι και ο μήνας που αποχαιρετά τον βαρύ χειμώνα. Μπορεί να γίνει γδάρτης, αλλά χειμώνας σίγουρα όχι. Το "μαρτάκι" θα μας προφυλάξει από τις ηλιαχτίδες που καίνε, θα προστατέψει την ανθοφορία των δέντρων ενώ τα πουλιά θα πάρουν τις κλωστές και θα κάνουν τις φωλιές τους εκεί που θα αφήσουμε το βραχιολάκι μας, πάνω στο δέντρο.

 

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που συνδυάζουμε τις μαργαρίτες, τις πεταλούδες και τα ματάκια με το αγαπημένο μας "μαρτάκι". Πάνω στις δύο αυτές κλωστούλες τοποθετούμε τα σύμβολα της καλής τύχης, για να μας φυλάει και από το κακό μάτι. Παραδοσιακά, φτιάχνεται την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη προκειμένου από την 1η του Μαρτίου να βρίσκεται στον καρπό μας, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που το φτιάχνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

 

Ο Μάρτης έφτασε και ήρθε ο καιρός να “μυρίσει” λίγο Άνοιξη!

Όλα μας τα Μαρτάκια είναι χειροποίητα

Συνοδεύονται από καρτελάκι για να το κάνετε δώρο στα αγαπημένα σας πρόσωπα

Με μοτίφ από ορείχαλκο επιχρυσωμένο 24Κ Χωρίς Νικέλιο (Δεν προκαλεί αλλεργίες)

Το κούμπωμα αυξομειώνεται για να είναι συμβατό σε όλα τα μεγέθη.

 

Υποδεχτείτε την πρώτη μέρα της Άνοιξης με Μαρτάκια Amor Amor!

Πίσω στο blog